Grudniowe spotkania i konferencje

3 grudnia 2012 roku (15:04)
  1. Konferencja Naukowa „Żydówki – podwójnie wykluczone…?”
  2. Spotkanie „1794. Problemy bytowe warszawskich Żydów w okresie insurekcji kościuszkowskiej"
  3. Panel dyskusyjny „Płeć PRL-u - płeć komunizmu”
  4. Conference and Workshop “NATIONALISM AND CONFLICT: INTERDISCIPLINARY METHODOLOGICAL APPROACHES”

Konferencje listopad i grudzień 2012

28 listopada 2012 roku (14:38)
  • Spotkanie poświęcone trzeciemu tomowi serii wydawniczej "Reformacja w Polsce i Europie Środkowo-Wschodniej" wydawanej przez Wydział "Artes Liberales" Uniwersytetu Warszawskiego
  • THE 10TH ANNUAL INTERNATIONAL CAUCASIAN SESSION IN MEMORY OF ST. GRIGOL PERADZE ANNIVERSARY SESSION
  • Konferencja Naukowa “W poszukiwaniu specyfiki wsi i socjologii ją opisującej w perspektywie historycznych i współczesnych doświadczeń Europy Środkowej i Wschodniej”
  • Międzynarodowa Konferencja "Państwo polskie wobec Polaków w diasporze"
  • Konferencja Naukowa „Między Wschodem a Zachodem. Dawne i współczesne granice Europy”
  • Konferencja naukowa Romantyzm krajowy i oswajanie Europy
  • Spotkanie pt. „Biały Budynek – Twarda 6. Ochrona dziedzictwa żydowskiego Warszawy"

Wykłady, warsztaty, debaty

17 listopada 2012 roku (12:16)
  • Wykład "Płynne granice Europy: historia i geografia w XIX wieku"
  • Debata Lelewelowska „Identyczne wzorce współpracy pod okupacją hitlerowską i radziecką? Indywidualni kolaboratorzy w „kraju bez Quislinga”
  • SCHULZ W WARSZAWIE, DROHOBYCZ W WARSZAWIE
  • Warsztat „Prus nieodczytany, Prus niedoczytany”
  • Wykład „Na tropie polskiego dziedzictwa kulturowego za granicą. Polacy w kinie hiszpańskim – polskie kino w Hiszpanii

Tatarzy na ziemiach Rzeczypospolitej

17 listopada 2012 roku (12:07)

Koło Naukowe Doktorantów Wydziału Nauk Humanistycznych KUL ma zaszczyt zaprosić na konferencję pt. „Tatarzy na ziemiach Rzeczypospolitej”, która odbędzie się 14.12.2012 w Lublinie. Głównym tematem konferencji będzie obecność Tatarów w historii Polski, a więc i chrześcijańskiej Europy. W szczególności poruszone zostanie zagadnienie osadnictwa tatarskiego na ziemiach Rzeczypospolitej oraz obecności tejże grupy etnicznej w polskim wojsku. Konferencja ma charakter interdyscyplinarny. Zaproszenie kierowane jest do historyków, archeologów, historyków sztuki oraz przedstawicieli innych dziedzin nauki, zarówno studentów jak i doktorantów. Formularze zgłoszeniowe wraz z abstraktem referatu należy przesyłać do dnia 30 listopada 2012 r. na adres: knd.wnh@kul.lublin.pl.

Więcej informacji: konferencje-historyczne

VI konferencja EUROJOS listopad 2012

5 listopada 2012 roku (23:46)

Instytut Slawistyki Polskiej Akademii Nauk, Instytut Filologii Polskiej UMCS w Lublinie, Komisja Etnolingwistyczna przy Międzynarodowym Komitecie Slawistów Fundacja Slawistyczna organizują w dniach 21 -23 listopada 2012 VI Konferencję w ramach konwersatorium EUROJOS na temat "Koncepty: DOM, EUROPA, WOLNOŚĆ, PRACA, HONOR w aksjosferze Słowian i ich sąsiadów".

Konferencja dofinansowana przez Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego.

Program konferencji

Konferencje w listopadzie

3 listopada 2012 roku (16:14)
  • Międzynarodowa Konferencja „Przemoc w stosunku do Żydów w krajach Europy Środkowo-Wschodniej od średniowiecza do połowy XX wieku"