Jubileusz dwudziestopięciolecia Fundacji Slawistycznej

Trzeciego października br. w Pałacu Staszica odbyło się uroczyste posiedzenie Fundacji Slawistycznej, która w tym roku obchodzi dwudziestopięciolecie swojej działalności. Posiedzenie poprowadziły: dr Małgorzata Kasner, prezes FS, oraz dr Elżbieta Wrocławska, przewodnicząca Rady Fundacji. Od 25 lat Fundacja w swojej codziennej działalności i w ramach pozyskanych na drodze konkursowej środków wspiera badania naukowe i upowszechnia wiedzę o językach i kulturach społeczeństw zamieszkujących Słowiańszczyznę, w tym w szczególności popiera badania slawistyczne w Polsce; promuje młode pokolenia slawistów; współpracuje ze światowymi centrami slawistycznymi; skupia wokół idei Fundacji ludzi nauki i kultury w kraju i za granicą. Obchody jubileuszowe to z jednej strony okazja do podsumowań i możliwość podzielenia się osiągnięciami, z drugiej – unikalna okazja do spojrzenia wstecz i podziękowania osobom, które Fundację powołały i na co dzień ją wspierają.

Jako pierwsza głos zabrała prof. Anna Zielińska, dyrektor Instytutu Slawistyki PAN, w którym narodziła się idea powołania Fundacji Slawistycznej. W swoim wystąpieniu prof. Zielińska szczególnie wiele uwagi poświęciła założycielom i fundatorom FS, których przedstawicielki uczestniczyły w uroczystym posiedzeniu Rady Fundacji. Interesujące wystąpienia kolejnych prezes FS: prof. Ewy Wolnicz-Pawłowskiej (pełniła tę funkcję w latach 1992–1997), prof. Ireny Maryniakowej (1998–2003), prof. Katarzyny Osińskiej (2003–2007) oraz prof. Ewy Golachowskiej (2007–2015), były podsumowaniem kolejnych ważnych etapów w rozwoju Fundacji.

Istotnym akcentem wieczoru było ogłoszenie przez Kapitułę Nagrody Fundacji Slawistycznej za debiut z dziedziny slawistyki tegorocznej laureatki. Została nią dr Ewelina Drzewiecka (Instytut Slawistyki PAN), badaczka kultury i literatury bułgarskiej, doktor nauk humanistycznych w zakresie kulturoznawstwa i magister teologii ogólnej, za książkę „Herezja Judasza w kulturze (po)nowoczesnej. Studium przypadku” (2016).