Magdalena Pokrzyńska oraz Wiktoria Malicka z odznakami honorowymi „Zasłużony dla Kultury Polskiej”

Z przyjemnością informujemy, że na wniosek Fundacji Slawistycznej dr Wiktoria Malicka i dr Magdalena Pokrzyńska zostały odznaczone jako osoby zasłużone dla kultury polskiej przez wiceprezesa Rady Ministrów, ministra kultury i dziedzictwa narodowego prof. dr hab. Piotra Glińskiego.

Serdecznie gratulujemy!

Poniżej prezentujemy sylwetki laureatek.

dr Wiktoria Malicka

Antropolożka, zatrudniona w Zakładzie Narodowym im. Ossolińskich, gdzie od 2010 roku pełni funkcję Pełnomocnika Ossolineum we Lwowie. Jej działalność wiąże się z dokumentowaniem i upowszechnianiem kultury polskiej w Ukrainie i Polsce. Na szczególną uwagę zasługują prowadzone przez nią liczne projekty digitalizacyjne, które umożliwiły wykonanie już pięciu milionów skanów dokumentów różnego typu, np. rękopisów i map. Dzięki digitalizacji i udostępnieniu dokumentów w formie cyfrowej udało się uchronić je od zniszczenia i zapewnić należne im miejsce w obiegu kultury światowej. Dr Malicka jest także organizatorką tzw. Spotkań Ossolińskich, które na stałe wpisały się w mapę kulturalną Lwowa. Na spotkania zapraszane są wybitne Polki i wybitni Polacy ze świata nauki i kultury. Laureatka inicjuje i organizuje także inne wydarzenia kulturowo-naukowe, m.in. wystawy i konferencje poświęcone głównie Ossolineum i przedwojennym Ossolińczykom. Zainteresowania badawcze dr Malickiej koncentrują się wokół problemów kultury polskiej poza granicami kraju (zwłaszcza na obszarze Lwowa). Doktoryzowała się w zakresie nauk o kulturze w oparciu o pracę Przestrzenie tożsamości współczesnego Lwowa. Miasto w świadomości mieszkańców, która została wyróżniona prze Radę Wydziału Nauk Historycznych i Pedagogicznych Uniwersytetu Wrocławskiego.

dr Magdalena Pokrzyńska

Etnolożka i socjolożka, zawodowo związana z Instytutem Socjologii Uniwersytetu Zielonogórskiego, gdzie pracuje na stanowisku adiunkta. Prowadzi badania naukowe oraz aktywnie zajmuje się popularyzacją i animacją społeczno-kulturalną. W działalności naukowej koncentruje się na kilku obszarach tematycznych: kulturze i życiu społecznym Polaków na terenach historycznej Bukowiny oraz powojennych migrantów z Bukowiny w Polsce, pamięci Kresowian, lubuskiej kulturze regionalnej oraz tożsamości człowieka pogranicza polsko-niemieckiego w wymiarze historycznym i współczesnym. Opublikowała liczne prace z tego zakresu, w tym dwie monografie szczególnie ważne dla badań o Bukowinie: Bukowińczycy w Polsce. Socjologiczne studium rozwoju wspólnoty regionalnej oraz – we współautorstwie z Heleną Krasowską i Lechem Aleksym Suchomłynowem – dzieło dokumentujące język polski poza granicami kraju Świadectwo zanikającego dziedzictwa. Mowa polska na Bukowinie: Rumunia – Ukraina. Działalność popularyzatorską, animacyjną i edukacyjną dotyczącą kultury tradycyjnej i współczesnych kontekstów ich funkcjonowania rozwija w wieloletniej współpracy z instytucjami kultury i organizacjami społecznymi, m.in. z Narodowym Instytutem Dziedzictwa, Muzeum Etnograficznym w Zielonej Górze-Ochli, Regionalnym Centrum Kultury w Pile „Fabryka Emocji”, Ośrodkiem Kultury w Jastrowiu, Związkiem Polaków w Rumunii, czy Obwodowym Towarzystwem Kultury Polskiej im. Adama Mickiewicza w Czerniowcach. Jest jedną z inicjatorek Bukowińskiego Festiwalu Nauki, który od 2015 roku organizuje wspólnie z dr hab. Heleną Krasowską, prof. IS PAN. Laureatka jest także współorganizatorką innych przedsięwzięć upowszechniających wiedzę o wielokulturowej Bukowinie i innych regionach zróżnicowanych kulturowo i społecznie, m.in. cyklicznej konferencji Bukowińskie Spotkania Naukowe.