Medal „Zasłużony Kulturze Gloria Artis” dla Zbigniewa Kowalskiego, Dyrektora Międzynarodowego Festiwalu Folklorystycznego „Bukowińskie Spotkanie”

W dniu 23 sierpnia br. podczas koncertu galowego XXX Międzynarodowego Festiwalu Folklorystycznego „Bukowińskie Spotkania” w Lubaniu odbyło się uroczyste wręczenie p. Zbigniewowi Kowalskiemu, Dyrektorowi Festiwalu, nadanego na wniosek Fundacji Slawistycznej brązowego medalu „Zasłużony Kulturze Gloria Artis”. W imieniu Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego, Piotra Glińskiego, medal wręczył senator Rafał Ślusarz. Organizatorem uroczystości był Dyrektor Miejskiego Domu Kultury, Bartosz Kuświk.

Zbigniew Kowalski to postać nietuzinkowa i niewątpliwie zasłużona dla kultury. Od 1990 roku jest dyrektorem Międzynarodowego Festiwalu „Bukowińskie Spotkania” (początkowo pod nazwą „Polskie Spotkania”), dorocznego święta Bukowińczyków i bukowińskiej kultury ludowej. To on odkrył emigrantów z Bukowiny w Jastrowiu i przyczynił się do utworzenia Zespołu Obrzędowego Górali Czadeckich „Jastrowiacy” – laureata wielu najbardziej znaczących przeglądów i festiwali folklorystycznych. Dzięki Zbigniewowi Kowalskiemu powstał także łemkowski zespół śpiewaczy, a Łemkowie spotykają się na uroczystej wigilii w Pilskim Domu Kultury. Od wielu lat współpracuje z Kołem Związku Ukraińców w Wałczu przy organizacji imprez kulturalnych oraz udzielając konsultacji miejscowemu zespołowi folklorystycznemu.

Historia powstania i popularyzacji Międzynarodowego Festiwalu Folklorystycznego „Bukowińskie Spotkania”, to nie tylko historia wieloetnicznego wydarzenia kulturalnego, które nie ma swojego odpowiednika w Europie. To również historia zapoczątkowania i rozwoju partnerskich stosunków między organami samorządu terytorialnego, będących współorganizatorami festiwalu w pięciu europejskich krajach: Polsce, Rumunii, na Węgrzech, Ukrainie i Słowacji. Festiwal stał się największą europejską imprezą, prezentując folklor jednego regionu i gromadząc mieszkańców tego regionu.

Zgodnie z tradycją „Bukowińskie Spotkania” trwają od czerwca do października w Polsce, Rumunii, Słowacji, na Węgrzech i na Ukrainie. Obecnie festiwalowe święto trwa praktycznie całe lato i część jesieni. Swoją trasę tradycyjnie rozpoczyna w Polsce w Jastrowiu, które następnie przekazuje pałeczkę miastu Kimpulung Mołdawski, znajdującemu się w powiecie Suczawskim w Rumunii. Trzeci etap niegdyś odbywał się w słowackim mieście Turčianske Teplice, a następnie przenosił się do węgierskiego miasta Bonyhád. Z Węgier Festiwal wraca do Polski – do Lubania i Dzierżoniowa. Uczestników części finałowej gości stolica Bukowiny – Czerniowce. Właśnie tu mieszkańcy i goście mają możliwość podziwiać wielogłosowe i wielobarwne wydarzenie, którym obdarowują ich bukowińskie zespoły folklorystyczne: ukraińskie, rumuńskie, polskie, żydowskie, lipowiańskie (Rosjanie – Staroobrzędowcy), niemieckie, słowackie, węgierskie (Seklerzy) z Polski, Rumunii, Węgier, Słowacji, Ukrainy i Niemiec.

Fundacja Slawistyczna jest współorganizatorem Festiwalu Bukowińskiego od 2018 roku.

Panu Dyrektorowi Zbigniewowi Kowalskiemu serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!

Zachęcamy do obejrzenia galerii zdjęć z uroczystości. Fotografie wykonał Adam Daniel Pietrzak.