Medale „Zasłużony Kulturze Gloria Artis” dla Heleny Krasowskiej i Lecha A. Suchomłynowa

W dniu 2 kwietnia br. w warszawskim Pałacu Potockich UW odbyła się prezentacja tomu Świadectwo zanikającego dziedzictwa. Mowa polska na Bukowinie Rumunia – Ukraina autorstwa prof. Heleny Krasowskiej (Instytut Slawistyki PAN, Warszawa), dr Magdaleny Pokrzyńskiej (Uniwersytet Zielonogórski, Zielona Góra), prof. Lecha Suchomłynowa (Ukraińska Narodowa Akademia Nauk, Berdiańsk).

Organizatorem uroczystości było Studium Europy Wschodniej Uniwersytetu Warszawskiego, którego dyrektor dr h.c. Jan Malicki, poprowadził całą uroczystość. Moderatorami spotkania byli dr hab. Kazimierz Jurczak – rumunista, historyk, literaturoznawca, dyplomata (SEW UW), i dr hab. Henryk Litwin – ambasador RP w Ukrainie w latach 2011–2016, historyk (MSZ, SEW UW). Dyskusja przybliżyła zebranym tematykę regionu ze szczególnym uwzględnieniem roli Polaków oraz kultury polskiej i języka polskiego na Bukowinie.

Istotną częścią promocji książki było wręczenie prof. Helenie Krasowskiej i prof. Lechowi Suchomłynowowi nadanych na wniosek Fundacji Slawistycznej brązowych medali „Zasłużony Kulturze Gloria Artis”. W imieniu ministra kultury i dziedzictwa narodowego Piotra Glińskiego medale wręczył Dyrektor Generalny MKiDN p. Jarosław Czuba.

Cieszymy się z tego sukcesu i serdecznie gratulujemy!

Poniżej kilka zdjęć z uroczystości autorstwa Piotra Elwertowskiego (SEW UW).