Nekrolog

Z głębokim smutkiem żegnamy

śp. Violettę Koseską-Toszewą,

Profesor zwyczajną, doktor honoris causa
Bułgarskiej Akademii Nauk,
długoletnią pracownicę Instytutu Slawistyki
Polskiej Akademii Nauk,
kierowniczkę Zespołu Lingwistyki Korpusowej
i Semantyki IS PAN,

wybitną polską uczoną, językoznawczynię, slawistkę, bułgarystkę, rusycystkę, znakomitą organizatorkę współpracy naukowej z wieloma krajami, twórczynię uznanych w świecie teorii z pogranicza językoznawstwa i logiki, niedoścignioną mistrzynię i nauczycielkę wielu slawistów, członkinię honorową Bułgarskiej Akademii Nauk oraz licznych gremiów naukowych, m.in. Polskiego Towarzystwa Językoznawczego i Rady Naukowej Instytutu Slawistyki PAN.

Profesor Violetta Koseska-Toszewa była autorką i współautorką ponad 500 prac naukowych, w tym wielotomowego dzieła o przełomowym znaczeniu teoretycznym „Gramatyka konfrontatywna bułgarsko-polska”. Przez wiele lat była redaktorką naczelną czasopisma „Cognitive Studies – Études Cognitives”, a także serii wydawniczych „Studia gramatyczne bułgarsko-polskie” oraz „Semantyka i konfrontacja językowa”. Kierowała zespołem polskich naukowców w europejskich projektach badawczych MONDILEX (Conceptual Modelling of Networking of Centres for High-Quality Research in Slavic Lexicography and Their Digital Resources) oraz CLARIN (Common Language Resources and Technology Infrastructure).

Uhonorowana najwyższymi polskimi i bułgarskimi orderami i odznaczeniami: Krzyżem Kawalerskim Orderu Odrodzenia Polski, Krzyżem Oficerskim Orderu Odrodzenia Polski, najwyższym odznaczeniem naukowym Bułgarskiej Akademii Nauk – Złotą Odznaką im. Marina Drinowa ze Wstęgą oraz Złotą Odznaką Instytutu Języka Bułgarskiego im. Profesora Lubomira Andrejczina, a także medalami „100 lat Bułgarskiej Akademii Nauk Marin Drinow” i „50 lat Slawistyki w Polskiej Akademii Nauk”.

Profesor Violetta Koseska-Toszewa była uczoną podejmującą trudne i niekonwencjonalne wyzwania, posiadającą dar odwagi i otwartości. Była zarazem człowiekiem o niepowtarzalnej osobowości, wywierającym żywy i inspirujący wpływ na otaczających ją uczniów, kolegów i przyjaciół. Będzie nam Jej bardzo brakowało.

Ostatnie pożegnanie z Profesor Violettą Koseską-Toszewą odbędzie się 10 sierpnia br o godz.12.00 w Cerkwi św. Jana Klimaka w Warszawie przy ul. Wolskiej 138/140 (Dolny Kościół).