Uruchomienie katalogu pierwszowojennych pomników ku czci poległych z Pomorza Środkowego

Zachęcamy do odwiedzania otwartej i dostępnej dla wszystkich witryny internetowej, która powstała ze środków projektu „Katalog pomników ku czci poległych i zaginionych w I wojnie światowej na Pomorzu Środkowym”. Projekt został dofinansowany przez Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego – program „Działalność Upowszechniająca Naukę”, nr rej. 570/PDUN/2019, a zrealizowany został przez Fundację Slawistyczną w latach 2019–2020.

Celem projektu było stworzenie internetowego katalogu pomników, na wzór istniejących w Europie Zachodniej katalogów, funkcjonującego na osobno założonej stronie internetowej, zaprojektowanej tak, by dać swobodny dostęp do zdjęć i opisów każdego odnalezionego pomnika. Każde upamiętnienie posiada własną kartę, na której opisane zostały najważniejsze dane oraz wskazówki, jak można pomnik odnaleźć. Dodatkowo sporządzono dokumentację fotograficzną, pozwalającą na szybkie zapoznanie się z aktualnym stanem upamiętnień.